Tomorrowland en Couleur Café introduceren de meest duurzame Belgische batterij, ES Flow, voor hun festivals

3,9 min read

Tomorrowland en Couleur Café hebben gekozen voor de Belgische ES Flow batterij om hun campings van stroom te voorzien.

Deze beslissing weerspiegelt het engagement van de festivals om hun impact op het milieu te verminderen met de meest duurzame batterij ooit ontworpen.

De ES Flow batterij is de meest milieuvriendelijke batterij tot nu toe gemaakt en biedt een betrouwbare en milieuvriendelijke energiebron aan voor zowel thuisgebruikers als grootschalige evenementen zoals Tomorrowland en Couleur Café. Door gebruik te maken van deze innovatieve technologie zetten deze festivals een nieuwe standaard voor groene energie in de entertainmentindustrie.

EcoSourcen, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in energietransitie, kondigt trots aan dat Tomorrowland en Couleur Café, twee iconische Belgische festivals, de ES Flow batterij zullen gebruiken voor de stroomvoorziening van hun campings. Met deze keuze willen de festivals hun ecologische voetafdruk verkleinen door de meest duurzame batterij ooit te gebruiken.

Waarom is stationaire energieopslag van strategisch belang voor onze energietoekomst?

Met het toenemend elektriciteitsverbruik, voornamelijk door de opkomst van elektrische auto’s en warmtepompen, in combinatie met het doel om onze economie koolstofvrij te maken, wordt energieopslag uiterst cruciaal voor de hele maatschappij.

Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie worden steeds efficiënter maar produceren alleen elektriciteit wanneer de zon schijnt en de wind waait. Energieopslag, zowel op residentieel als op industrieel niveau, maakt het mogelijk om de periodiciteit van hernieuwbare energieproductie te beheren, verhoogt het zelfverbruik aanzienlijk en vermindert de druk op de elektriciteitsnetten, die steeds meer verzadigd raken.

Energieopslag is niet langer enkel gebaseerd op technologieën die mobiliteit mogelijk maken

Tot nu toe was energieopslag vooral gericht op mobiele toepassingen zoals smartphones, elektrische voertuigen en elektrische fietsen, waarbij energiedichtheid en een licht gewicht van het grootste belang waren. Vandaag de dag, met de opkomst van hernieuwbare energie, wordt de behoefte aan stationaire oplossingen voor energieopslag, waarbij gewicht niet langer een belangrijke rol speelt, cruciaal.

De duurzaamste batterij ooit ontworpen

EcoSourcen zet een nieuwe standaard met ES Flow, een vanadium redox flow (VRFB) batterij die beter presteert dan traditionele alternatieven:

Duurzaam: een uitzonderlijke levensduur van 25 jaar, veel langer dan de huidige opslagtechnologieën (10 tot 12 jaar}.
Veilig: de batterij is niet-brandbaar, wat het risico op brand en explosie helemaal uitsluit, in tegenstel Iing tot Iithiurnbatterijen.
Stabiel: ES Flow kan meerdere laad- en ontlaadcycli aan zonder capaciteitsverlies en
is daarom ideaal voor stationair gebruik.
Concurrerende opslagkosten: ES Flow biedt de laagste kosten aan voor elektriciteitsopslag op de markt (Levelized Cost of Storage, LCoS}, met name dankzij een hoge restwaarde aan het einde van de levensduur.
Recycleerbaar: de vanadium elektrolyt die meer dan 60% van de batterij uitmaakt is 100% recycleerbaar of herbruikbaar aan het einde van de levensduur, wat de duurzaamheid versterkt.

Europese productie

ES Flow batterijen worden met trots ontwikkeld in België en geproduceerd in Europa, in het productiecentrum in het oosten van Tsjechië. “Geopolitiek gezien is het uiterst belangrijk voor Europa om voor energieopslag niet volledig afhankelijk te zijn van China en de VS. Dit is een van de redenen waarom we besloten hebben om ons productiecentrum in Tsjechië te ontwikkelen,” zegt CEO Dany Bosteels.

Oplossingen op maat voor elke behoefte

ES Flow biedt oplossingen op maat voor elke energiebehoefte. Voor huishoudens met een hoog verbruik, gekoppeld aan warmtepompen of elektrische voertuigen, zijn de 8 kW en 40 kWh batterijen ideaal. Voor industriële toepassingen en netwerken die grotere capaciteiten vereisen, biedt ES Flow modules van 250 kW en 1 MWh, die oneindig gecombineerd kunnen worden om aan alle eisen te voldoen.

EcoSourcen ondersteunt festivals en andere bedrijven in hun energietransitie.

“We zijn trots te kunnen bevestigen dat zowel Tomorrowland als Couleur Café onze ES Flow batterijen gaan gebruiken om hun festivalcampings van energie te voorzien. De duurzame aard van onze batterijen en de visie van beide festivals om hun impact op het milieu te verminderen speelden een cruciale rol in hun keuze,” zegt Thomas Barvais, COO. “Het voorbeeld van deze festivals weerspiegelt duidelijk onze ambitie om organisaties te ondersteunen bij hun energietransitie om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd hun energiekosten aanzienlijk te verlagen.”

Over EcoSourcen

EcoSourcen loopt voorop in innovatie op het gebied van energieopslag. Als Europees leider in de kennis en productie van Vanadium redox flow batterijen, is EcoSourcen het eerste bedrijf dat gestart is met massaproductie van deze technologie. Naast het produceren en verkopen van de ES Flow batterijen, ondersteunt EcoSourcen, via dochteronderneming ES lntegrations, bedrijven en instellingen in hun energietransitie met ingenieuze oplossingen die zorgen voor een significante reductie van hun ecologische voetafdruk en energiekosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Dany Bosteels of Thomas Barvais

dany.bosteels@ecosourcen.eu of thomas.barvais@esintegrations.eu
+32 497 52 67 00 of +32 485 35 51 35

Neem contact met ons op om de perfecte oplossing te vinden voor de energietransitie van uw bedrijf.